Studenci II stopnia kierunku Inżynierii Środowiska WBNS wygrali edycję krajową konkursu Bio-based Innovation Student Challenge Europe (BISC-E) organizowaną przez Bio-based Industries Consortium z siedzibą w Brukseli.
BIC to organizacja non-profit reprezentująca sektor prywatny w partnerstwie publiczno-prywatnym (PPP) z Komisją Europejską.
Zespół pod opieką dr. inż. Dominika Wojewódki w składzie: inż. Filip Twardowski, inż. Anna Dąbrowska, inż. Barbara Serwacka oraz inż. Adrian Mystkowski opracowali projekt pod tytułem: „Using out of data food waste for biogas production – a systemic solutions M2E (Meat to Energy) – Green Power Synergy”.
Projekt odpowiadający na wszystkie wytyczne UE w kwestii środowiska, dotyczył opracowania koncepcji technologicznej budowy zakładów przygotowujących substrat dla biogazowni na bazie przeterminowanych odpadów spożywczych z uwzględnieniem procesów sterylizacji i utworzenia klastrów z producentami żywności oraz sklepami wielkogabarytowymi.