Przejdź do treści

Dieta przodków a próchnica

zeby2Oznaki występowania próchnicy u przodków żyjących 9 tys. lat temu na terenie dzisiejszej Polski odkryli naukowcy z Instytutu Nauk Biologicznych UKSW.

Dzięki wykorzystaniu wielu metod badawczych – nie tylko makroskopowych, ale również przy użyciu kamery fluorescencyjnej oraz obrazu rentgenowskiego badaczom z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego pod kierownictwem prof. UKSW dr. hab. Jacka Tomczyka udało się odkryć ślady próchnicy na zębach trzonowych u dwóch osób dorosłych oraz trzyletniego dziecka. Jej pojawienie się w tamtym okresie związane było z nawykami żywieniowymi – w diecie znajdowały się m.in. owoce runa leśnego czy miód, które bogate w węglowodany, mogły wywoływać tę przypadłość.

Całość artykułu: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C82945%2Cprochnica-dokuczala-naszym-przodkom-juz-9-tys-lat-temu.html

 

06 lipca 2020